fbpx

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak bilinen 8 Mart 1857 Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde tam 40 bin dokuma işçisinin çalışma koşullarından memnun olmaması nedeniyle çalıştıkları Gömlek Fabrikası’nda başlatmış oldukları grev, bu hikayeyi ateşleyen en önemli hareketlerden bir tanesidir.

Grev yapan işçiler polis saldırısına maruz kalmış ve polisler tarafından güç kullanılarak zorla çalıştıkları fabrikaya kilitlenmişlerdir. Olayların kontrol altına alınamaması sonucunda fabrikada bir yangın çıkmış, işçilerin büyük bir kısmı ise yangından kaçamayarak can vermiştir.

Hayatını kaybeden 129 işçi arasından çoğunluğunun kadın olması, aradan yıllar geçtikten sonra 8 Mart’ın kadın hakları hareketinin odak noktası olmalarına yol açmıştır. Ortaya çıktığı dönemde New York’ta oldukça ses getiren bu olay sonucunda, ölen fabrika işçilerinin cenaze törenine yaklaşık 10 bin kişi katılmıştır.

Danimarka’nın Kopenhag kentinde gerçekleştirilen bir konferansın gündem maddelerinden biri de Kadınlar Gününün her yıl düzenlemesi önerisi olmuştur.

Bu öneri maddesini konferansa sunan isim ise Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin en önemli isimlerinden biri olan Clara Zetkin’dir. Sonuç olarak, Clara Zetkin’in ortaya attığı fikir doğrultusunda New York’ta çıkan fabrika yangınında hayatını kaybeden kadın işçilerin anısına, her yıl 8 Mart tarihinin Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

Günümüzde bu tarih, kimi ülkelerde resmî tatil olarak anılırken bazı ülkeler bu önemli günü görmezden gelmekte; bazı ülkeler protesto etmekte; bazı ülkeler ise kadınların başarılarını coşkuyla kutlamaya devam etmektedir.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova’nın girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. 1975 yılında “Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı” ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye’de “Kadın Yılı Kongresi” yapıldı.

Kadınlar Günü 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edilmektedir. Bu yeni dönemin temel farkı, eskiden sadece sosyalist kesimin sahiplendiği bu günün artık hemen hemen tüm kadın kuruluşlarının yanı sıra adeta resmî bayram gibi devlet yetkilileri ve kurumları tarafından da kutlanmaya, hatta şirketlerin de reklam ve pazarlama faaliyetleri ile buna katılmaya başlamasıdır.

Biz de Polatlı pınar su Bayii ve Polatlı karton bardak olarak tüm müşterilerimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir